Valtuustoaloite maksuttomien täi- ja kihomato lääkkeiden jakamisesta vähävaraisille perheille

Etenkin syksyisin kihomato- ja täiongelmat ovat tuttuja monissa päiväkodeissa ja kouluissa. Ilman oikeaa hoitoa sekä täiden että kihomatojen leviämistä on vaikea saada kuriin.

Tärkein ja vaikuttavin toimi on ennaltaehkäisy. Vanhemmille jaettavaa informointia kannattaakin tehostaa, jotta tartunta ei leviä ja se saadaan nopeasti kuriin.

Ennaltaehkäisyä voidaan toteuttaa myös uudisrakentamisessa rakentamalla riittävän tilava eteinen ja naulakkotilat.

Valitettavan monesti tartunnat jatkuvat pitkään, koska osalla perheistä ei ole varaa ostaa hoitoon tarvittavia aineita. Myös hoito-ohjeiden noudattamisessa voi olla puutteita. Täiden ja kihomatojen poistaminen lääkkeillä edellyttää tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kotona on siivottava hyvin, jotta esimerkiksi täiden munat ja saivareet eivät pääse kehittymään ja lisääntymään. Lääkkeiden uusinta-annostuksista pitää myös huolehtia ajallaan.

Myös Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on kiinnittänyt ongelmaan huomiota. Hän on tehnyt esityksen Kelalle, että se selvittäisi mahdollisuutta korvata täi- ja kihomatolääkkeet toimeentulotukea saavien perheiden osalta ilman vaatimusta lääkärin reseptistä ja että toimeentulotuen asiakkaat voisivat saada täi- ja kihomatolääkkeet maksutta.

Aloite

Lahden Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että matalan tulotason perheille jaettaisiin terveydenhoitajan suosituksesta maksuttomia hoitoon tarvittavia aineita esimerkiksi neuvoloista, kunnallisista päiväkodeista tai kouluterveydenhuollosta. Myös informointia tulee tehostaa. Epidemian nopea ja tehokas hoitaminen on kaikkien etu.
Lahdessa 21.1.2019

LAHDEN PERUSSUOMALAISET RY
Kaupunginvaltuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa