Lahden Radiomäen urheilukentän katsomorakennuksen suojakatoksen uudelleen rakentaminen ja kentän peruskorjaaminen

Valtuustoaloite 8.3.2021

Aihe

Pääkatsomo

Lahden Radiomäen urheilukentän katsomorakennus tuhoutui tuhopoltossa 9. huhtikuuta 2003. Tuhoutuneet rauniot purettiin ja tilalle rakennettiin kiireisesti tulevaa kesää varten tilapäinen katsomo. Katsomoon kiinteästi kuulunutta katsomokatosta ei kiiresyistä toteutettu.

Katsomo oli historiallisesti arvokas rakennus ja edusti aikakautensa urheilu- ja liikuntarakentamista. Muodollisesti arvokas on myös katsomoon kuuluva kuuluttamorakennus, joka säästyi tulipalossa, mutta seisoo hieman kallellaan paikallaan.

Katsomo on edelleen tilapäisessä tilassa. Sen istuimet ja niiden väliset käytävät on toteutettu säänkestävästä vanerista. Istuinkorkeus on epäsopiva sekä aikuisille että erityisesti lapsille. Suojakatoksen puuttuessa katsomo ja yleisö ovat vaille sääsuojaa.

Radiomäen kenttä on monipuolinen kilpa-, harjoitus- ja tapahtumakeskus, jossa harjoittelevat muun muassa aikuisten ja nuorten jalkapallojoukkueet, eri yleisurheilun ikäryhmät sekä työpaikkaliikuntaa harrastavat. Lisäksi kentällä on erityisesti jalkapallon ja yleisurheilun kilpailutoimintaa.

Pääkatsomoa käytetään myös esimerkiksi nuorten harjoitus- ja kilpailutoiminnassa vanhempien ja huoltajien ylläpitämänä välihuoltotilana, jossa kentällä harjoittelevien tarpeelliset huolto- ja varustekassit ovat säilytyksessä huoltajien hallussa. Sateen sattuessa tila on täysin suojaamaton katoksen puuttuessa.

Muut kenttärakennelmat

Radiomäen kenttä on keskeisellä paikalla Lahden kaupungintalon vieressä. Radiomäellä on Lahden vanha hautausmaa ja aluetta kiertää suosittu ulkoilutie. Radio- ja tv-museo ja sen pysäköintialue sijaitsevat Radiomäen urheilukentän kupeella. Radiomäen kenttä on osa Lahden ulkoista kuvaa.

Radiomäen urheilukenttä kaipaa peruskorjausta. Radat ja suorituspaikat tarvitsevat uudet pinnoitteet, vedenpoistojärjestelmän metalliosat, reunusten alumiinilistat ja kenttää ympäröivä puuaita kaipaavat kohentamista. Teräsportit ja -aidat odottavat puhdistusta ja uudelleen maalaamista. Samoin erillinen puku- ja varastorakennus odottaa peruskorjaamista.

Perustelut

Lahden Radiomäen urheilukenttä ja sitä ympäröivä liikunta- ja kuntoilureitti ovat vilkkaasti käytössä ja urheilukenttä kesäisin tiiviisti varattuna urheiluseurojen ja liikuntaryhmien harjoittelu- ja kilpailutoimintaan.

Lisäksi alue on merkittävä kulttuurikohde keskeisellä paikalla Lahden kaupungintalon naapurustossa ja vanhan hautausmaan lähialueella.

Radiomäen urheilukenttä ei kuitenkaan ole ajanmukaisessa kunnossa kentän, aitojen, rakennusten ja pääkatsomon osalta. Peruskorjaamisen lykkääminen aiheuttaisi merkittäviä korroosio- ja muita vaurioita ja lisäksi ulkonäöllisesti kenttä osuu silmään laiminlyötynä alueena. Kilpailutapahtumissa Radiomäellä käy väkeä ympäri Suomea.

Aloite

Radiomäen urheilukentän tilapäinen pääkatsomo on uudistettava katsomorakenteiden osalta ja rakennettava kunnollisen sääsuojan tarjoama katos uudelleen niin että siinä on myös palaneen katsomon mukainen tuulisuojaseinä taustana.

Samoin katsomoon olennaisesti kuuluva historiallinen, tulipalosta säästynyt kuuluttamorakennus on kunnostettava entisen mallin mukaisesti.

Kenttäalueen pukusuoja-varastorakennus ja ympäröivät puu- ja teräsaidat kaipaavat pikaista kunnostamista. Peruskorjauksen yhteydessä on syytä uusia myös urheilukentän suorituspaikkojen ja radan pintapäällystys nykyisen pinnoitteen mukaiseksi.

Ehdotamme, että yllä olevat toimenpiteet ja muut tarpeelliseksi havaitut Radiomäen kenttäalueen peruskorjaustyöt toteutetaan talousarviovuosien 2022-2023 aikana.

LAHDEN PERUSSUOMALAISET RY

Kaupunginvaltuustoryhmä

 

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa