Lahden pyöräteiden puhtaaksi sulattaminen harjaaminen kallista ja tarpeetonta

Valtuustoaloite 8.3.2021

Aihe

Lahden kaupunki on ryhtynyt erilaisiin hankkeisiin tämänvuotisen Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimikkeen merkeissä. Yksi näistä on muutamien pyöräteiden sulattaminen formaattikemikaalilla ja näiden väylien harjaaminen lumesta asvalttipintaan saakka.

Seuraukset

Formaattiliuos on ympäristöystävällinen liukkaudenestoon käytettynä, mutta aiheuttaa likaantumishaittoja jalkineille, pyörille ja koirien jaloille. Tätä likaantumista kulkeutuu julkisiin tiloihin, koteihin, pyörävajoihin, kotipoluille ja suksiladuille. Katujen harjaaminen lumesta puhtaaksi talviaikana aiheuttaa huomattavia käyttökustannuksia työ- ja konetuntien osalta. Lisäksi talviaikainen harjaus kuluttaa kalustoa huomattavassa määrin ja aiheuttaa korjauskustannuksia.

Näkemys

Lahden Perussuomalaiset ry:n kaupunginvaltuustoryhmä pitää joidenkin pyörätielinjausten talviaikaista kemiallista sulattamista ja koneharjausta asvalttipintaan saakka tarpeettomana. Runsas liuosmäärä on likaantumisen osalta haitallista. Sulana pitämisen kustannukset ovat merkittävästi korkeammat kuin normaalissa kevyen liikenteen lumenaurauksessa ja lisää siten tarpeettomasti kaupungin kadunhoidon kuluja.

 

Pyörätie on turvallinen talviaikana lumipintaisena, jos polkupyörässä on vähintään eturenkaassa nastoitus ja pyörätien hiekoitukseen käytetään materiaalia, joka ei puhkaise renkaita. Perussuomalaiset pitävät ylimitoitettuna Lahden kaupungin ratkaisua pitää osaa kaupungin pyöräteistä täysin sulana talviaikana ja olosuhteissa. Kustannukset ja likahaitat huomioiden toimintaa ei voi perussuomalaisten mielestä pitää järkevänä.

Aloite

Lahden Perussuomalaiset ry:n kaupunginvaltuustoryhmä ehdottaa, että pyöräteiden liuottaminen ja puhtaaksi harjaus asvalttipintaan saakka lopetetaan tämän talvikauden jälkeen, koska edut ja haitat on punnittu tarpeeksi talvikauden 2020-2021 kokeilun perusteella ja lopulliset kustannukset kilometriä kohden ovat tiedossa. Näin ollen tämän kaltaista kevyenliikenteen huoltoa ei ole syytä jatkaa tulevina talvina. Huomio ja kustannukset tulee kiinnittää ennen kaikkea tehokkaampaan lumenauraukseen ja lumikasojen poiskuljettamiseen sekä jäisten katukäytävien hiekoittamiseen.

LAHDEN PERUSSUOMALAISET RY

Kaupunginvaltuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa