Vilkasta joukkoliikennekeskustelua Lahden perussuomalaisten tupaillassa

TUPAILTA.
Lahden keskustakahvilaan saapui runsaasti joukkoliikenteestä ja liikenneratkaisuista kiinnostunutta yleisöä keskustelemaan ja kyselemään Lahden Perussuomalaisten järjestämään tupailtatilaisuuteen. Kuva: Lasse Koskinen.

Lahden Perussuomalaiset ry ja sen kaupunginvaltuustoryhmä järjestivät tupaillan kaupungin keskustassa, Mariankadun Sinuhe-kahvilassa. Keskustelun aiheina olivat kaupungin joukkoliikenne ja liikennöintiratkaisut.

Illan tarkoituksena oli saada yleisöltä ajatuksia ja kysymyksiä niistä asioista ja ongelmista, joita he ovat liikenteen osalta kohdanneet. Lahden perussuomalaiset pyrkivät saamiensa toiveiden osalta saamaan näihin asioihin korjausta tai tekemään niihin liittyviä päätöksiä. Paikalla oli vastaamassa ja kuuntelemassa Lahden perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuja ja lautakuntien jäseniä.

Asioista syntyi erittäin vilkas yleisökeskustelu. Esillä olivat erilaiset julkisen linja-autoliikenteen reititykseen liittyvät asiat ja kohennettavat yksityiskohdat. Tupaillan yleisön joukossa oli kolme joukkoliikenteen asiantuntijakuljettajaa, joiden puheenvuorot olivat erinomainen lisä illan antiin.

Lahden ja ympäristökuntien linjastoa uudistettiin kesän 2019 alussa. Tällöin säästösyistä vähennettiin joillakin linjoilla viikonlopun hiljaisten tuntien liikennettä tai joillakin linjoilla poistettiin liikennöinti kokonaan sunnuntain osalta. Tämä on nostanut tunteita Lahdessa ja niihin on saatu pikakorjauksia aikaan muun muassa perussuomalaisten toimin.

Esillä olivat vahvasti myös erilaiset vammaispalveluun liittyvät kuljetuskysymykset. Tämä asia on myös ollut keskustelun aiheena Lahdessa muutamia vuosia, kun kaupunkiin perustettiin vammaispalveluiden kuljetusten tilauskeskus ja se ei kaikilta osin ole ollut asiakkaiden osalta toimiva järjestelmä. Tupaillassa toivottiin edelleen lisää vapaata taksitoimintaa vammaiskuljetuksia hoitamaan.

Illan toisena aineena olivat erilaiset katu- ja tieverkostoon liittyvät ratkaisut ja epäkohdat. Lahden keskustassa on tehty viime vuosina useita muutoksia. Pääkatu Aleksanterinkatu on kavennettu pääosin yksisuuntaiseksi joukkoliikenteen kaduksi, jossa yksityisautoilu on edelleen sallittu. Kadun kaventaminen ja yksisuuntaistaminen on tuonut muutoksia keskustan liikenteeseen. Viikonloppuisin se on aiheuttanut muun muassa ammattikuljettajia harmittavia ruuhkia.

Lisäksi uudet kiertoliittymäratkaisut ovat ihmetyttäneet kuntalaisia Lahdessa. Osa niistä on niin kapeita, että raskaan liikenteen läpiajo niistä on hankalaa, jos raskaan liikenteen ajoneuvot joutuvat tilaussyistään liikkumaan näillä katualueilla. Pitkät linja-autot ovat myös vaikeuksissa näissä kohteissa.

Lahden kaupunki pyrkii edistämään pyöräilyliikennettä. Pyöräilyaiheesta keskusteltiin myös tupaillassa. Erityistä ihmetystä herätti eteläiseen Lahteen tehtävä ”älypyörätie”, jossa EU-tukiprojektin voimalla pyritään nykyaikaisen viestitekniikan avulla avustamaan pyöräilijöiden liikkumista. Tupaillan yleisö ihmetteli, eikö näitä kokeilumiljoonia olisi voitu ohjata muuhun liikennöinnin kehittämiseen.

Lahden Perussuomalaiset ry ja sen kaupunginvaltuustoryhmä tulevat jatkamaan tupailtoja eri aiheiden ympärillä myös jatkossa. Kokemukset liikenne- ja liikenneratkaisuillasta olivat erittäin myönteiset. Tupailtojen osalta merkittävää on niiden vieminen keskeisille paikoille, kuten kahviloihin ja vastaaviin, jonne yleisö on kiinnostunut saapumaan.

Kirjoitettu 26.9.2019

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa